BYEN

Olévano Romano er en middelalderby på ca. 6.000 indbyggere, beliggende 54 km fra Rom i østsydøstlig retning. Byen ligger i 571 meters højde i et smukt bjergområde med Simbruini og Ernici bjergene (tidligere kaldtes de Sabinerbjergene).

Området er kendt for sin gode vin - Cesanese-vinen - som er så god, at den sjældent når uden for Italien, og sin olivenolie.

Olévano Romano var et af de steder, som tiltrak malerne i Guldalder-tiden, men senere også andre danske kunstnere med bopæl i Rom. Berlins kunstakademi har fortsat en afdeling og en legatbolig i Olévano.

Der er nogle danskere og andre udlændinge, der har huse i Olévano, men den er helt domineret af italienere og vældig livlig med butikker, caféer, restauranter og en skoleby, så den er ikke uddød om vinteren som så mange af de yndige middelalderbyer, men selvfølgelig endnu livligere om sommeren med alle de mange fester, der traditionelt bliver holdt.

Olévano har gradvist udvidet sig med moderne bydele, særlig til Rom-siden, så det kan se noget kedsommeligt ud, når man ankommer fra Rom. Men middelalderbyen, hvor vores hus/lejlighed ligger, er meget fin med typiske trappegader og husene, der kravler op ad klippesiden mod borgen på toppen og omgivet af en bymur, som er ved at blive renoveret.

Se billeder fra Olévano